miapuolimatka Anna arvojen soida.

Saksalainen menestysresepti KKK ei petä perhettä

Lukioaikainen saksankielenopettajani oli eräs niistä harvinaisista opettajista, joka ei osannut ainoastaan opettaa kieltä – hän osasi välittää myös opetettavan kielen kulttuurimaisemaa. Eräänä päivänä hän opetti meille salaisen KKK-koodin. Minuun tuo koodi vaikutti niin voimakkaasti, että halusin siltä istumalta matkustaa kyseiseen maahan tutustumaan ilmiöön syvemmin. Silloin en tietenkään aavistanut, että tuon samaisen kirjainkoodin sisältämä kulttuurinen viesti sisältäisi innovatiivisen korkeakulttuurin menestysreseptin: KKK - Kinder, Kirche und Kueche – suomeksi lapset, kirkko ja keittiö. Tässä se on. Mikäli kaipaat todistusaineistoa, tutustu saksalaiseen yhteiskuntaan tai googlaa ”Angela Merkel”, niin huomaat, että näytöllä hymyilee Euroopan merkittävin, itsevarma naispoliitikko. KKK ja Kristillisdemokraattien Angela Merkel. Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo ja tahtoo. 

Tänä iltana 1.2.2015 KKK-koodin suomalainen serkku sai lottovoiton, kun Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman viestitti hallituksen kotihoidontukea koskevan viisaan ratkaisun syntymisestä näin: ”Olen tyytyväinen, että kotihoidon tuki säilyy.” Hän ei ollut ainoa iloitsija. Hänen mukanaan riemuitsivat sadattuhannet perheet ja sitäkin useammat lapset. Kristillisdemokraattien vuosia kestänyt, perusteellinen ja sitkeä argumentaatio perheen merkityksen ja viisaan säästöpolitiikan puolesta takasi nyt suomalaiselle perheelle valinnanvapauden. Perheet saavat siis jatkossa itse päättää siitä, miten kotihoidontuki käytetään ja kuka sitä perheessä käyttää. Alun perin hallituksen säästöjä etsivä rakennepaketti sisälsi esityksen kotihoidontuen puolittamisesta ja jyvittämisestä perheen vanhempien kesken. Käytännössä päätös kotihoidontuen puolittamisesta olisi hankaloittanut merkittävästi perheiden arkea sekä vanhemmuuden toimivuutta ja tarkoitusta. Suuri osa isistä olisi pitänyt työnsä ja äidit olisivat hakeutuneet työttömiksi työnhakijoiksi edellytyksellä, että kotihoidontuki olisi puolitettu väkipakolla ja luonnottomasti. Uusi esitys olisi kaventanut lasten oikeutta vanhempien ja isovanhempien tarjoamaan hoitoon sekä synnyttänyt julkiselle sektorille merkittävän paineen lisätä työpaikkoja muutoinkin isojen ryhmäkokojen kanssa painiviin päiväkoteihin. Eikä arki ollut ainoa argumentti perinteisen mallin puolesta; valtiovarainministeriön tammikuussa valmistuneet laskelmat osoittivat, ettei uusilla esityksillä olisi ollut merkittävää vaikutusta kestävyysvajeeseen. Sen sijaan kotihoidontuen puolittaminen ja sen kiintiöittäminen olisi tuottanut valtavat lisäkulut eli noin 80 miljoonaa euroa noin 10 000 lapsen siirtyessä kotihoidosta kunnalliseen päivähoitoon.

Nyt kun Suomen hallitus on tehnyt suomalaisten perheiden tasa-arvoa koskevassa kysymyksessä kaukoviisaan ratkaisun, en epäile ottaa esille saksalaisen KKK-reseptin sisältöä, joka voisi olla seuraavaksi pelastamassa myös suomalaisia kotiäitejä eläketurvan pimeästä aukosta turvalliseen ja tasa-arvoiseen ikääntymiseen. Kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen teki jo viime syksynä 2014 aloitteen siitä, että kotihoidontuen piirissä oleva kotona työtä tekevä puoliso saisi osansa työssäkäyvän puolisonsa eläketurvasta. Tämä esitys ei ole enää kaukana saksalaisen yhteiskuntapolitiikan toimivasta menestysreseptistä, jonka mukaan kotona pitkään työtä tehneet kotiäidit saavat puolisonsa eläketurvasta oman kiinteän osuutensa. Itse kotiäitinä ja vammaisen lapsen omaishoitajana tunnen huolen tulevaisuuden taloudellisesta turvasta. Silloin mieleeni välkähtää KKK, ihailemani saksankielenopettajan kuvailema koodi menestyvästä yhteiskunnasta, jossa vallitsee oikeudenmukaisuus. Sellaisessa yhteiskunnassa arvostetaan kotia, lapsia ja kristillistä arvomaailmaa. Niinpä, vahva Saksa vetää ja kasvaa. KKK-koodi on kuin monikerroksinen maatuskanukke, jonka sisältä löytyy aina uusi sukupolvi KKK:ta – kasvua, kehitystä ja kukoistusta. Ne ovat kristillisen ihmiskuvan yhteiskunnallista hedelmää. Vain ketut, jotka hedelmiä kadehtivat, sanovat niiden olevan happamia. Kiitokset Kristillisdemokraateille!

Mia Puolimatka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Anne Lindell

Hyvä kirjoitus - pani ajattelemaan perusasioita, mitkä pitäsi olla kunnossa, jotta yteikunta toimisi ... kaikkien hyväksi. Kiitos Pia.

Toimituksen poiminnat